Bær din juvel





At blive båret er en naturlig ting for menneskebarnet, ihvertfald hvis man tænker behov, instinkt og anatomi ind i billedet. Barnet får dækket alle de basale behov som varme, tryghed, mad og kærlighed.

Det at blive båret tæt på mors krop med velkendte lyde og duft, helt tætpakket med ganske nok bevægelsesfrihed minder om den trygge hule, hvor livet startede.

Man antager at nogle af de ældste menneskeskabte remedier, der er fundet, er blevet brugt til at bære børn i. Barnet kan putte sig i søvn i morens vuggende bevægelser, som den så fint genkender fra tiden i livmoderen.

Når barnet er vågent kan det fra en tryg position, følge med i den fascinerende verden og blive underholdt af inspiration og visuel udvikling. Samtidig vil man forhindre negative følelser af forladthed og adskilthed, og man ser en tendens til mere ro og mindre gråd ved i favn børn. Hvis der i forvejen er større søskende vil man mange gange være taknemmelig over dette, alt imens begge arme er frie til leg, omsorg og dagligdagens gang.


Fordelene ved at bære sit barn er mange, præcis som de muligheder der er inden for bæreudstyr.

Vigtigt at vide er, at alle nyfødte fødes med en krum rygsøjle, altså en c-formet rygsøjle. Dette ændrer sig når barnet har lært at gå. For at imødekomme dette er det vigtigt at barnet er støttet tæt ind til kroppen og helt op til barnets nakke, bundet fra knæhase til knæhase. Dette kaldes frøstillingen og er grundstillingen når man bærer sin baby. Først når muskeltonusen er blevet stærkere i ryggen kan man begynde, at bevæge sig rundt i alternative måder at bærer på. Som en tommelfingerregel skal barnets numse altid være lavere end knæene, uanset om barnet sidder foran, på hoften eller på ryggen.


Bæreseler

De er som regel nemme at håndtere og hurtige at få på. Der er ikke flere meter stof at holde styr på og derfor er bæreselen nok også favoritten hos mange, især ved fædrene. Der er mange udgaver af bæreseler, hvor nogle er mere ergonomisk korrekte end andre. Derfor er det vigtigt lige at tjekke op på barnets behov for støtte, og den udgaven man vælger for, at finde bedst mulige match. Fx er det vigtigt at spædbørn, der ikke selv kan holde hovedet får optimal støtte i nakken, hvilket er begrænset i udbuddet af bæreseler. Få gerne hjælp og vejledning til at imødekomme bærebehovet.


Generelt når man bærer sit barn i stof er, at der er knap så mange ting at undersøge i forhold til et valg der matcher barnet. Her handler det i stedet om, at finde en løsning man som forældre bedst er støttet i.

En bindemetode skal læres, men når først den er på plads er det meget simpelt og hurtigt at udføre.

Øvelse gør mester!


Strækvikle

Strækviklen egner sig super godt til den nyfødte og den præmature baby. Barnet bliver støttet optimalt og trygt i verdens nye omgivelser. Helt diskret kan den bruges til hud mod hud kontakt.

I strækviklen bruges frøstillingen da den ikke belaster ryggen og hofterne er i en hvile position. Det betyder også der ikke er nogen tidsbegrænsning på, og du kan have din baby på dig så længe du orker. Spædbørn kan sagtens sove i strækviklen men det kan hurtigt blive en varm affære, især om sommeren, og hvis stoffet er i en mørk farve. Strækviklen bruges til Kangaroo-Care (KMC) som er en metode, der anvendes til babyer med lav fødselsvægt og præmature babyer.

Selvom jeg er stor fortaler for genbrug er en strækvikle dog ikke genstand for at gå i arv. Elasticiteten i viklen kan med tiden blive slidt, hvilket kan gøre det vanskeligt, at binde den korrekt og med optimal støtte.


Fastvikle

Fastviklen minder meget om strækviklen men er sjovt nok, som navnet antyder, mere fast i stoffet. Hvor strækviklen bindes først og barnet puttes i, skal man med fastviklen binde den om barnet. Dette kræver en anden teknik, men giver derved også flere muligheder. Fastviklen kan holde op til 20 kilo og har et utal af bindeudgaver når barnet er stærkt nok. Fastviklen er den bæreudgave, der er designet mest til det visuelle og fås i et hav af farver, mønstre og udgaver. Typisk ses de lange udgaver men de kan svinge i størrelse fra 2-6 meter.


Rebozo

Det mexicanske tørklæde har mange lighedstræk med de kortere fastvikler. De er oftets med frynser i enderne og vævet på en bestemt måde. Ligesom med fastviklen kan barnet bindes på flere måder. De varierer i farverne og størelse men ses typisk ved 2-3 meter. Noget af det jeg holder rigtig meget af ved rebozoen er dens historie og etikette. Rebozo betyder sjal og er et mexicansk tørklæde, de indianske jordemødre har brugt i årevis, i deres jordemodervirke. I 2001 bragte Marta Orbiz rebozoen og dens formidable teknikker med til Danmark. Idag er rebozoen et kendt værktøj hos de danske jordemødre, doulaer og fødselshjælpere og af hjertet, tak for det!

Personligt køber jeg mine rebozoer fra et lille lokal samfund i Mexico. Disse kvinder sender rebozoerne til Marta, der videre giver dem i Danmark. Ved at holde gang i denne proces støttes rebozoens oprindelige ankomst, samt arbejde til et lokalt samfund i Mexico.


Ringslynge

Ringslynger er super håndterbare og nemme at justere. De er typisk 2 meter lange med 2 ringe til at fastlåse stoffet. Ringslyngens fordel er at den er hurtig at få på uden for meget binde arbejde.


Mei Tai

Et asiatisk bæreprincip, der minder meget om en krydsning af bæreselen og viklen. Den består af et midterstof med 4 bindestropper, et i hvert hjørne. Mei Taien har ingen vægtbegrænsning så bære tiden er et spørgsmål om, hvor længe det føles rart.


H-Indsats

Hvis du har en bæresele, der er uergonomisk kan et H-indsats hjælpe til bedre hoftekomfort. Istedet for at barnets ben hænger og "flyver" vil dette stof fører knæhaserne højere op og holde dem fast.


Jeg håber bærebegrebet vil være nemmere at navigere rundt i med disse beskrivelser. Husk der ikke er noget der er mere rigtigt end andet. Dette er blot et udtryk for de mange muligheder vi er omgivet af.


Kærligst Michelle Lykke

Juni 2020